Eylül 2017 Posts

Bilim, siyaset ve hakikat… İki gazete yazısından kısa alıntılar

 

Carl Gustav Jung’un her bir çakıl taşının biricikliğine dair meşhur ve yine de hatırlanmaya muhtaç sözü: “Bilim bir plajdaki tüm çakıl taşlarının ortalama büyüklüğünü hesaplayabilir, ama belki de o plajda o büyüklükte tek bir taş yoktur”

Okuduğum iki gazete yazısından alıntılar

 

M. Şükrü Hanioğlu‘nun “Yeni bilimcilik ve siyaset” başlıklı yazısından (Sabah, 24.09.2017):

“Türkiye fazlasıyla sulandırılmış “bilimcilik (scientism)”den “siyasal program” üretilmek istenen bir toplumdur. (…)

Şerif Mardin hakkında M. Şükrü Hanioğlu’nun sıra dışı ve düşündürücü yazısından…

 

Kısa bir süre önce vefat eden, değerli akademisyenlerimiz ve entelektüellerimiz arasında bulunan Şerif Mardin hakkında sıra dışı ve önemli bir yazıyı, M. Şükrü Hanioğlu‘nun “Derinlik”in faturasını ödemek: Şerif Mardin başlıklı yazısını okudum bugün. Bu yazının birkaç yerinden yorum yapmayı gerektirmeyecek alıntılar yaparsam, yazının önemine dikkat çekmiş olacağımı sanıyorum.

12.- 13. asırlarda yaşamış İbn Arabî’den ve 13. asrın iki büyük ârifinden (Sadreddin Konevî, Mevlânâ) sözler…

 

“İmdi hâriçten delil talebinden sakın! Basamaklara muhtaç ol! Ve delili zâtın için zâtından taleb eyle. Hakk’ı zâtında bulursun. Görmedin mi ki, Resûlullah (sav) Efendimizin nübüvveti (peygamberliği) sâbit olduğu ve akıl sâhipleri, kendilerinde, (Sav) Efendimizin kendisinin hevâsından değil Allah Teâlâ cânibinden söz söylediği karar bulduğu vakit, boyun eğmeğe ve teslîme dahil oldular. Ve onlar üzerine mükellef kılma görevleri mutasarrıf oldu. Ve onlar ‘delili nedir ve illeti nedir?’ diye suâl etmediler.” (Muhyiddin İbn Arabî, Tedbîrât-ı İlâhiyye, Tercüme ve Şerh: Ahmed Avni Konuk, Yayına Hazırlayan:Prof. Dr. Mustafa Tahralı, s.53, İz Yayıncılık, 6. Baskı, İstanbul, 2013)

İki gazete yazısından ikişer cümle…

 

Alıntılar sunacağım yazıların ilki Mahmud Erol Kılıç’ın “Hacc’ın ardından bazı tespitlerim” başlıklı yazısı (Yeni Şafak, 10.09.2017), diğeri M. Şükrü Hanioğlu’nun “Arakan’da medeniyetler çatışması mı yaşanıyor?” başlıklı yazısı (Sabah, 10.09.2017).

“(…) Ben bütün teknolojik ilerlemelere rağmen Hacc ibadetinin asr-ı saadetteki meşakkatinin şimdikinden çok daha insani tahammül sınırları içerisinde olduğunu düşünüyorum. (…)