Mayıs 2018 Posts

Bernard Lewis’in ölümü üzerine M. Şükrü Hanioğlu’nun yazısı

 

M. Şükrü Hanioğlu‘ nun dünkü yazısını okurken öğrendim öldüğünü. “Bernard Lewis’in ikili mirası” idi o yazının başlığı. Bununla, bir yanıyla onun bir akademisyen olarak önemli gördüğü eserlerini ve diğer yanıyla başta Ortadoğu olmak üzere bölgeler ve uluslar arası siyasette etkili oluşuyla birlikte ortaya çıkan doktrinini kasd ettiği anlaşılıyor. Beş cümle seçtim söz konusu yazıdan, onları alıntılıyorum.

M. Şükrü Hanioğlu yazdı: “Fransız İslâm’ı” projesi başarılı olacak mı?

 

Bu değerli yazının birkaç yerinden alıntılar sunmakla yetineceğim.
Yazının başlarından:
Clifford Geertz, İslâm coğrafyasının iki ucunda yer alan Endonezya ve Fas’ta dinin “nasıl yaşandığını” ele alan çalışmasında, Claude Lévi- Strauss yapısalcılığının ötesine geçen, “yorumlayıcı” antropolojik yaklaşımı hayata geçirmeye çalışmıştı.

“Akıbetimize müteallik her şey itikadî zenginliğimize bakıyor.”

 

İsmet Özel‘in, İstiklâl Marşı Derneği İnternet Sitesinde “Başını Örten Kızlar Felsefe Bilmelidir” üst başlığı altında çıkan “Çamaşıra Düşman, Lekelere Dost (VI)” başlıklı, 10 Mayıs 2018 tarihli yazısının birkaç yerinden alıntılar:

İlim / bilim, dinî / modern

 

“(…) Dikkat edilirse ikisi de aynı anlama geliyor olmasına rağmen ‘ilimler’ terimiyle ‘bilimler’ terimini birbirinden ayırıyoruz.

“Neyi Kaybettiğini Hatırla”

 

Başlıktaki ifade İsmet Özel‘in Nisan 2000’de 4. Baskısı yapılmış bir kitabının adı. Seçkin şairlerimizden biri olmasının yanısıra yazılarının takipçisi de çok olan bir yazar İsmet Özel. Bu kitabının ilk sayfalarından bazı satırları alıntılayacağım.