Teklif’te (Kasım 2022/ Sayı 6) İnsan üzerine yazılardan alıntılar
İki aylık düşünce dergisi olanTeklif’in bu sayısında İnsan üzerine yazıları çıkan yazarların bazılarının yazılarının kimi yerlerinden yapacağım alıntılamalar oluşturacak bu yazıyı.
“İnsan bir taraftan bir son uç; başka bir taraftan ise baş uçtur. İnsan ile ilgili soru ve insanla birlikte ortaya çıkan bütün sorular, insanın sonda ve başta olması ile alakalıdır. İnsanın sonda olması, insanın tabiatın son ucu olarak görülmesine bağlı iken, insanın başta olması, insanın dünya kuran bir varlık olarak görülmesi ile alakalıdır.” (Tahsin Görgün, ‘İnsan Üzerine’ başlıklı yazısından)
“Kanaatimce insan denilen var-olan tam da bu zincirin içinde, başka bir deyişle sonsuza giden bir süreçte, bir kend’oluş olarak idrâk edilebilir ki, bu idrâk, sonsuz sürecin kendine katlanmasıyla, dolanmasıyla bir öz-bilince ya da Yunus Emre’nin deyişiyle kend’öz’e dönüşür.” (İhsan Fazlıoğlu, ‘Bana Benden Haber Ver… Kend’öz Üzerine’ başlıklı yazısından)
“İnsan, salt fiziksel nedenselliğin karmaşık ağının bir parçası değilmişçesine var olmaktadır. İnsan hisseder-ki, bu suretle farkına vardığı fiziksel nedensellikle kuşatıcı olarak açıklanamaz. Algılar. Algısında bütünlükler, taneler teşkil eder -ki, bu suretle bütünlük verdikleri yine fiziksel olana indirgenebilir gözükmemektedir.” (Ahmet Ayhan Çitil,’Her insanın Biricik Bir Mahalli Var mı?’ Başlıklı yazısından)
“İnsan sadece bir çevrede olduğunu idrâk etmez, kendisini ve kendisini idrâkini sağlayan düşünme kabiliyeti aracılığıyla çevresindeki şeyleri de idrâk eder. İnsan örneğinde bu durumu en iyi gösteren şey, onun sadece yönelme değil yönelmeme kabiliyetine de sahip olmasıdır.” (İbrahim Halil Üçer, ‘İnsânî Doğa, İnsânî Hayat)
“Doğa sürekli tüketimi mümkün kılacak şekilde işlenmeli, insan da sürekli tüketim yapmayı gerektiren ikinci bir doğa kazanmalıdır. Bu sebeple tüketim süreci, hem doğanın hem de insanın tükenmesine yol açan bir seyir izlediğinden neredeyse bütün teknolojik gelişme, bu tüketimi destekleme ve sürdürmeye amade kılınmıştır.” (Ömer Türker, ‘Haz, İktidar ve Tüketim Kıskacında Modern İnsan’ başlıklı yazısından)
“Günümüzdeki tartışmalarda bireysellik, Tanrı’nın ve insanın bireyselliği sorunu ekseninde ortaya çıkmıştır ve bundan sonra da çıkacaktır. Demek ki bireysellik meselesi bir şeyin haakikati meselesinde aklımıza gelmesi gereken ilk konu olacaktır.” (Ekrem Demirli, ‘İnsan Hakikati Üzerinde Düşünmenin Anlamı Var oluş, Bireysellik ve Süreklilik / Beka” başlıklı yazısından)
No Comments