Bugünün insanı varoluşsal arayışlar yönünden ne durumda?
Gökhan Özcan’ın bu günkü “Yarınları kırdırmak” başlıklı bazılarımızı düşündürmesi ihtimali düşük de olsa var olan yazısından alıntılar:
“Bugünün yaşantısında istikameti belirleyen temel unsur artık tüketim… İnsanlar kendi hayatlarını bile tüketebilme imkanlarının niceliğine göre tarif eder hale geldi.
Evvel zamanda yaşayan insanların varoluşsal arayışlarından pek fazla bir şey kalmadı bugünün insanına. “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum?” gibi esaslı meraklar çoktan demode hale geldi ve aşağılanır oldu. Bunların yerine hemen herkesi “Benim ne kadar param var, neleri alabiliyorum, nereden alabiliyorum?” gibi konular ilgilendiriyor artık.
Bugün, düşünceli bir halde gördüğümüz herhangi bir şahsın bir mânâ arayışı içinde olma ihtimali neredeyse yok gibi… Yüksek ihtimal, o şahsın yaşadığı sıkıntı hali, kabaran satın alma ihtirasını köreltecek maddî imkanı çok uğraşmasına rağmen bir türlü bir araya getirememiş olmasıyla ilgilidir.
(…)
Yaptığımız şeyin adı: Olmayan parayı harcamak! Kulağa sağlıklı geliyor mu? Hayır, kesinlikle gelmiyor. Oysa bu ülkede milyonlarca insanın her gün her alışverişinde yapmakta olduğu şeyin adı bu! Marketlerde eski bozuk para sendromlarını aratan kredi kartı kuyrukları oluşuyor. (…)
Ne illüzyon ama!
Bugünün ölçüsüzce keyifleri için, yarınları kırdırmak… (…)“
No Comments