Kemalizm, Kemalistler ve Türkiye üzerine Lütfü Oflaz’ın yazısı: değinmeler, alıntılamalar
Lütfü Oflaz’ın bu günkü yazısının (Star, 11.10.2016) başlığı şöyle: “Kemalizm çıkar yol mu; çıkmaz sokak mı?”
Yazar, Ergenekon, Balyoz diye anılan darbe davalarında suçlanan Kemalistlerin AK Parti iktidarının gözünde aklanmamış olduğu tespitini Başbakan Binali Yıldırım’ın bir sözüne yer vererek yapıyor.
Yine, Ergenekon davasında yargılanan Doğu Perinçek’in “Tayyip Erdoğan Kemalist oldu” diye konuşup yazmasına en başta Tayyip Erdoğan’ın gülmüş, bunu ciddiye almamış olduğunu belirtiyor.
Ve en ilginci, Ergenekon, Balyoz davalarında yargılanan subayların da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’yi Kemalist yapmaya çalışmış olmalarına değinmesi.
Bunların çıktıkları televizyonlarda Türkiye için çıkar yolun Kemalizm olduğuna, milletin Kemalizmde birleşmesi gerektiğini ifade ettiklerine atıfta bulunuyor.
“Ancak bunlar da ciddiye alınmamıştı.” diyor. Ve ciddiye alınacak değerlendirme saydığı, Kemalizm konusundaki uzmanlığıyla da bilindiğini ifade ettiği Profesör Mete Tunçay’ın şu yaklaşımına yer veriyor:
“Kemalist laikçi siyaset halkta öyle bir tepki yaratmış ki, onun dalgaları bizi bugüne taşıdı. İşte o tepki duygusu AKP’yi iktidara getirdi. Daha uzun süre de iktidarda tutacak.”
Dolayısıyla şu soruyu soruyor yazar:
“Gerçek buyken, Kemalistlerin dediği gibi Kemalizm Türkiye için tek çıkar yol olabilir mi; Türkiye Kemalizm’de birleşebilir mi?”
Bu yazıdan birkaç alıntı daha yapayım.
“Şunu özellikle belirtmeliyim ki, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı olarak Mustafa Kemal Atatürk benim için saygıdeğerdir.
Ancak milletin çoğunluğu, onun adı kullanılarak oluşturulan Kemalizm’e tepkilidir.”
“Kemalizm deyince milletin çoğunluğunun aklına, zulümler, katliamlar, darbeler gelir.
Kemalizm bunlardan ibaret değildir; ama Kemalizm deyince milletin çoğunluğunun aklına bunlar gelir.”
“Kemalizm deyince milletin çoğunluğunun aklına, askeri darbeler sonucunda Başbakan Adnan Menderes’in asılması, Başbakan Süleyman Demirel’in, Başbakan Necmettin Erbakan’ın iktidardan alaşağı edilmeleri gelir.”
“Kemalizm deyince muhafazakarların aklına, İskilipli Atıf Hoca’nın idamı, Said Nursi’ye, Necip Fazıl’a yapılan eziyetler, başörtü düşmanlığı gelir.”
“Kemalizm deyince sosyalistlerin aklına, Nazım Hikmet’in zindana atılması, Sabahattin Ali’nin kafası parçalanarak öldürülmesi, (…), Mamak Cezaevi gibi işkence evleri gelir.”
“Kısacası Kemalistler hariç, bu ülkenin tüm kesimleri Kemalizm’e tepkilidir.
“Bakın bugün Vatan Partisi “Tek Kemalist parti benim” diyerek milletin karşısına çıkıyor.
Ve milletten ancak binde bir oranında oy alıyor.”
(değinmeler ve alıntılar yapılan yazıyı okumak için tıklayın)
No Comments