Şiir ve şairler hakkında bazı sözler
“Şiirin özgürlüğe ihtiyacı yoktur ve fakat özgürlüğün şiire ihtiyacı vardır. (…) Kurtulmak için şiire gitmeyiz, kurtuluş yolunu açmaz şiir. Kurtuluşa giden yola girme çabalarımız varsa, bu çabalarımız içinde şiirin bize kurtuluşta hangi anlamların saklı olduğunu verme gücünü taşıdığını görürüz.
(…) Özgürlüğün özgürlük olduğunun anlaşılması için yaptıklarımızın, yöneldiklerimizin şiirle bağlantısına bakarız. (…)” (İsmet Özel, Dergâh Edebiyat Sanat Kültür Dergisi Dergah Yazıları Güldestesi, Hazırlayan: İbrahim Tenekeci, Dergâh Yayınları, ISBN 978-975-995-055-2, 1. Baskı: Ocak 2007, s.15)
“Orhan Veli, yarım asır sonra bugün hâlâ konuşuluyorsa, bunun bir sebebi olmalıdır. (…) Acaba Orhan Veli’nin girişimi ve şiiri hangi gerekçelere dayanıyordu? Bunun doğru anlaşılması, günümüzde yazılan şiir açısından da hayatî bir önem taşımaktadır. (…) İsmet Özel, Garip hareketini, Türk şiirinin modernleşme serüveni içinde ‘dikkate değer bir değişme’ olarak görür. (…) Garip şiirinde yeni olan, şiir mantığının en alışılmış, en kolay rastlanan sözler aracılığıyla sunulmasıydı. (…)
Turgut Uyar’a göre ise Orhan Veli’nin şiiri, ‘geleneksel şiirimizden değerler taşır’ ve ‘Türk şiir geleneğinin bütün inceliklerini yenileyerek sürdürür.’ (…) Hayatın ve insanın değiştiğini; ama bunun şiire yansımadığını görüyordu. (…)
Rasim Özdenören ise bu ideolojik duruşu,’Cumhuriyetin götürdükleri, bir de getirmek isteyip de getiremedikleriyle ortaya çıkan toplumsal bunalım’la açıklar. (…)” (Mehmet Erdoğan, a.g.e., s.125-131)
“Sezai Karakoç’a sorarsanız; ne İkinci Yeni şiiri hakkıyla tanınmış, ne de kendi şiiriyle bu şiir arasındaki ortak nokta ve farklılık anlaşılabilmiş ve ortaya konulabilmiştir. Bu belirleme bir bakıma doğrudur. (…) Bir grup ise, sırf Sezai Karakoç’un şairliğini görmezden gelmek için O’nu İkinci Yeni’nin içine almazlar ve meseleye kinlerinin / kıskançlıklarının tazyiki altında yaklaşırlar. (…)” (Turan Karataş, a.g.e., s.148-149)
” ‘İyi şair’ dedim de aklıma geldi: Fiyakası nedir hayatın başlıklı şiirde geçen ‘Ruhun fiyakası mı işte buna gülerim’ dizesi sanki, İsmet Özel’in Esenlik Bildirisi‘nde yer alan “Yargı kesin: Acı duymak ruhun fiyakasıdır’ dizesine karşılık olsun diye yazılmış. Fakat bundan, ‘Haydar Ergülen İsmet Özel’e çatmış’ anlamını çıkaramayız. Çıkarmamalıyız da… (…)” (İbrahim Tenekeci, a.g.e., s.175)
No Comments