İki gazete yazısından üçer cümle
İlki Mahmud Erol Kılıç’ın “Fusus şerhinin devlet tarafından basılması üzerine” başlıklı yazısı.
“(…) 500 küsur esere imza atmakla çok velûd bir yazar olan İbn Arabi’nin en önemli eseri her bir peygamberin nasıl ve hangi keyfiyyette “Hikmet”e sahip olduklarını ve insanlığa tebliğ ettiklerini açıkladığı “Hikmetlerin Yuvaları” isimli eseridir. Bu kitap için İslam Düşünce tarihini kendinden evvel ve kendinden sonra diye ikiye ayırdığı söylenilir. Üzerine 120 küsur şerh yazılmakla tefekkür dünyasına onun kadar hareket getiren bir başka eser yoktur. (…)“
http://www.yenisafak.com/yazarlar/mahmuderolkilic/fusus-serhinin-devlet-tarafindan-basilmasi-uzerine-2038884
Diğeri, M. Şükrü Hanioğlu’nun “Tarihe tanıklık eden “Ev” “ başlıklı yazısı.
“(…) Çankaya’da siyasete dönüştürülen Erken Cumhuriyet ideolojisinin entelektüel bağlamı “İctihad Evi”nde oluşturulmuştur. (…)
Yayımcısının “İctihad sahibi” unvânı ile “modern müçtehid”liğe soyunduğu bu mecmua bir yandan şiddetli din eleştirilerini gündeme getirirken öte yandan da “bilimcilik ve popüler materyalizm ile İslâm’ı bağdaştırarak Müslümanları modernlikle uyumlu kılma” benzeri devâsâ ancak başarı şansı fazlasıyla düşük bir proje geliştirmiştir. (…)
Başta “İslâmcılık düşüncesi”nin kökenleri ve gelişimi olmak üzere entelektüel tarihimizin değişik alanlarında ufuk açan çalışmalar yapan Profesör İsmail Kara’nın “İctihad Evi” ile Abdullah Cevdet arşivinin kurtarılması alanındaki girişimleri zikredilen korumanın hayata geçirilmesi konusunda ümitvâr olmamızı mümkün kılmaktadır. (…)“
http://www.sabah.com.tr/yazarlar/hanioglu/2017/07/09/tarihe-taniklik-eden-ev
No Comments