İsmet Özel’den bazı sözler
Aşağıda şair ve yazar İsmet Özel’in “Üç Zor Mesele / Teknik- Medeniyet- Yabancılaşma” adlı eserinden (TİYO Yayıncılık, Yeni Edisyon-2.Baskı:Eylül 2014, ISBN 978-605-4893-00-3) seçtiğim bazı sözler yer alacak.
“Bir milleti köleleştirmenin en etkili yolu, benim bildiğim kadarıyla o millette yaşayan ahengi bayağılaştırmaktır.”
“Dilini kaybeden düşüncesini kaybeder. Ama eğer ahengini muhafaza ediyorsa dilini yeniden ele geçirebilecek gücü toparlayabilir.”
“Ahengi bayağılaşmış olan millet düşüncesinin yeniden ele geçirilmesi gerektiği düşüncesine ulaşmakta bile güçlük çekecektir.”
“Türkiye’de arabeskin zaferi ile bankerlerin zaferi birbirine paraleldir.”
“Yazmakla yaşamak arasındaki zıtlık (veya kopukluk) batılı düşünce ve edebiyat hayatının bir özelliğidir. Türkiye’yi de batılı düşünce ve edebiyat çemberi içinde kabul etmek gerektiğine göre bizim ülkemiz için de bu zıtlık geçerlidir. (…) Belki bütün medeniyetler bu ikilemin içine düşmüş. Ancak çağımızda medeniyetin temsilcisinin batı oluşu sözlerimizi böylece sınırlandırmamızı gerektiriyor.”
“Müslümanın hayatı teori ve pratik olarak ikiye bölünmemiştir. Çünkü Müslüman olmak daha başlangıçta ruh-beden-nefs unsurlarının birbirlerinden kopmalarını değil, birbirleriyle sıkı ilişkide olmalarını daha doğrusu birinin diğerini kendinden ayıramaz halde kapsamasını icap ettirir.”
“Müslüman yazarın çabası yazdığı ve yaşadığını aynı anlamın birer birimi kılmak yönündedir. Ama hiç unutmamak gerekir ki bizzat yazarlık mesleğinin kendisi, yazmak yaşamak arasındaki mesafe sebebiyle mevcuttur.”
“Bütün mistik çerçevesine rağmen Rimbaud’un sanatı bir din özeliği kazanmamış, hep kendinin ötesine uzanan bir işaret olarak var olmuş. (…)”
No Comments