“Yerinde saymanın matematiği” ve “kemâl matematiği”
“Meşguliyetlerimiz hakkında kendimize bahaneler ya da mazeretler üretirken hep meseleyi sadece kendisi kadar, kendisiyle sınırlı düşünüyoruz. Bizi meşgul eden o şeyi, neyin yerine koyduğumuzu düşünmeyi aklımıza getirmek istemiyoruz.
Görünür bir zararlarını göremediğimiz meşguliyetleri bu yönleriyle sahiplenirken, mesela bir yararlarının olup olmadığını sormayı düşünmüyoruz. Yararı da, zararı da olmayan alışkanlıkların; zararı olmayıp yararı olan başka alışkanlıkların önüne geçmek gibi bir zararı vardır oysa. Yararı ve zararı olmayan işlerin kemal matematiğindeki sonucu sıfıra denk gelir çünkü. Sıfır sonuçlu her meşguliyet insan için yerinde saymaktan başka bir şey değildir. İnsanın yerinde sayması, her gününü bir öncekinden daha ileride, daha hayırlı, daha bereketli kılmaması zarar değilse nedir? O halde, ömür hazinesinden meşguliyetlerimiz için masraf ederken, bizi meşgul edenin zararı olup olmadığına bakmak kâfi gelmez. O şeyin bize ne yararı olduğuna da bakmak icap eder.
(…)
“İslam’a göre dünya ayetlerle veya aklımıza, sağduyumuza seslenen ve ‘anlayanlar’a hitabeden simgelerle, yani güzellik ögeleriyle dolu bir kitaptır. Dünya şekillerden meydana gelmiştir; bu şekiller donmuş semavî bir müziğin kırıntıları gibidir. Bilgi, marifet ve velayet bizim bu donmuş halimizi çözer ve derûnî melodiyi kurtarır” diye not düşmüş “İslam’ı Anlamak” ismini verdiği eserinde Fritjhof Schuon, yani üstad İsa Nureddin, rahmet olsun.
(…)
Kendine kulak verdiğinde, âlemin bütün seslerini içinde duyabilen insanlar da var. (…)“
http://www.yenisafak.com/yazarlar/gokhanozcan/yerinde-saymanin-matematigi-2041544
No Comments