“Ne yapmıştı İkinci Yeni ve buna mukabil ben ne yapmıştım?”

 

İsmet Özel‘in İstiklâl Marşı Derneği internet portalı İsmet Özel Köşesi’nde ALIN TERİ GÖZ NURU üst-başlığı altında İKİNCİ YENİ BENİM NEYİM OLUYOR? başlığıyla çıkan 7 Safer 1445 (23 Ağustos 2023) tarihli yazısının (www.istiklalmarsidernegi.org.tr/IsmetOzel?Id=188&/Katld=7) birkaç yerinden yapacağım alıntılamalar (bunlardan ilki o yazının 4. paragrafının ikinci cümlesinin alıntı olarak bu yazının başlığını teşkil etmesi) oluşturacak bu yazıyı.

“Kitap okuyanlar arasında atonal müziğe hayran olma eğilimi olduğu kadar bir ruh doktoruna başvurma eğilimi de hâkimdi.”

“Anlaşılan Türkiye’nin omurgasız aydınları İkinci Yeni’nin garipsenme fırsatını kaçırmak istemiyordu.”

“Bunu bari yazmasaydı dediğimiz 555K şiirinin şairi Cemal Süreya ‘İkinci Yeni benim’ diyecek kadar da ileri gitti.”

“”Neydi yer yer sabuklamayı andıran ‘bu’ şiir? Hem ‘Garip’te, hem de İkinci Yeni’de sağlam taraf manzume ile şiirin birbirine karıştırılmasını önleyen taraftı. Bu tarafı yabana atmayın.”

“Neydi ‘bütün olan biten’ ?” Türk topraklarının içinde ve dışında yaşayan küfür âlemi benim Müslüman kimliğe sahip çıkma tavrıma cephe almıştı.”

“Hidayetimden önce Bodrum’da Richard Mckane ile karşılaşmamızda bana şiirlerimin The Penguin Book of Turkish Verse için İngilizceye tercüme edildiğini söylemişti. (…) Eğer Komünistliğimden ötürü başım derde girer de yurt dışında yaşamak zorunda kalırsam bu antolojiyi kullanarak kimliğimi ispat edebilirdim. O günkü aklım bu kadardı.”

“Mehmet Akif’e uzak durmağı şiire yakın durmak sayanların, Ömer Seyfettin’in cesedinin tıp fakültesinde kadavra olarak kullanılmasına aldırış etmeyenlerin Türk edebiyatı endişelerini ciddiye almak zaaftır. Çok nobran bir tavrı temsil ediyor gibi duran İkinci Yeni ne yapmış olursa olsun içinden çıktığı kültürün, milletin, kavmin hususiyetleriyle alışveriş halinde var oldu.”

(…) Modernlik yerine Avrupalılık dememiz ifade gücümüzü artıracaktır. (…) İşte benim şiir inşa etme çabam bu düğüm noktasına denk gelir. (…) Bir şiir inşa edecek ve yerkürede hak ettiğim yere sahip çıkacaktım. Dünyaya mensup olma edilginliğinden dünyaya ait olma etkinliğine sıçramıştım. İkinci Yeni şiir hareketi, tuhafınıza gidebilir ama Batılılaşma serencamımızda bir tedbirlilik hareketi idi. Neydi “bütün olan biten”? “Türk topraklarının içinde ve dışında yaşayan küfür âlemi benim Müslüman kimliğe sahip çıkma tavrıma cephe almıştı. (…) Durum dünyada Türkiye’dekinden farklı değildi. Kâfirler hamle yapmışlardı. Ataol Behramoğlu’na göre ben şiirimi zekâmla zehirlemiştim.”

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked