Fütûhât-ı Mekkiyye 18. Cilt’ten alıntılar

 

Müellifi M. İbn Arabî olan çevirisi Ekrem Demirli tarafından yapılan, LİTERA YAYINCILIK’tan (2012) çıkan 18 ciltlik bu kıymetli eserin son cild’inden yapacağım alıntılamalar bu yazıyı oluşturacak.

“Hiç kuşkusuz ki ikram misafirin değil, hane sahibinin değerini ve kıymetini gösterir. Sıradan insanlar ise ikramın hane sahibinin değil misafirin degerine göre yapıldığını kabul eder.” (s.22)

“Nâhoş işler ârifin ayrılmaz özellik ve nitelikleridir. Ârif dünya hayatında korkarken imandan mahrum olan ise ahirette korkacaktır.” (s.25)

“Allah’ın katında mücmel (öz) denilen bir şey yoktur; orada her şey mufassaldır (ayrıntılıdır). Orada tüm (kül) de yoktur. Tevekkül tafsile göre gerçekleşir.” (s.28)

“En üstün aklın sahibi olan salih kulun söylediği şu sözü söylemelisin: ‘Onlara azap edersen onlar senin kulların ! Bağışlarsan Sen Aziz ve Hakim’sin.’ (el-Maide 5/118) (s.29)

“Konuşan vaiz Kur’an-ı Kerîm iken susan vaiz ölümdür. Hakk’ın tercümanı olan peygamber böyle buyurmuştur!” (s.31)

“Hakk’ın (kulun tövbesiyle) sevinmesi olmasaydı, tövbekâr hayrete düşmezdi.(s.47)

” ‘Ölen kişinin kıyameti kopmuştur.’ Kastedilen küçük kıyamettir.” (s.47)

“Varış ancak hayrete olabilir. Allah’ı bilen kişi O’nun hakkında hayretten başka bir şey bilmez. Allah’ın yüce Kur’ânı -ki Fâtiha’yı kasdediyorum- hayret ehliyle bitirmiş olmasında ne güzel işaret vardır. Bu âyet ‘Dalâlete düşmeyenlerin yolu’ âyetidir. Âyette geçen dalâlet hayret demektir. (…) İşin sonunun hayret olduğunu bilen kişi hayrete düşmez. Öyle bir insan bu hususta Rabbinden nur üzeredir.” (s.80)

‘Seni muhayyer bırakan hayrete düşürmüş demektir. Çünkü muhayyer bırakmak, en üstün ve en kolayı bilmeyi talep eder; o da delille öğrenilir. Allah seni işlerinde serbest (muhayyer) bırakırsa, hangisini önce zikrettiğine bakıp onu yapmalısın. (…) Bu itibarla Allah’ın kulunu serbest bırakmasındaki hayret, önce zikredileni benimsemekle ortadan kalkar.” (s.83)

“Müslüman olmanı sağlayan cümleyi ısrarla söylemelisin. O cümle ‘Allah’tan başka ilah yoktur (La-ilahe illallah) cümlesidir. Bu zikir içermiş oldugu ilave bilgiyle birlikte en faziletli zikirdir.” (s.187)

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked