“Edebiyatı Çağırmaya Kalkışma”
İsmet Özel‘in PERGELİN YAZMAZ SİVRİ UCU (TİYO:54, Ağustos 2021 l. Baskı) isimli kitabının içerdiği yazıların bazılarından yaptığım alıntılamalar oluşturuyor bu yazıyı; başlığı da bu kitaptaki yazılardan birinin alıntı olarak başlığı.
“Modernlik dünyada bulunup bulunmadığımız hususunda şüpheye düşmemizle başlar. Modern düşüncenin fitilini ateşleyen Descartes şüpheyi ortadan kaldıran kişinin adı olarak bilinir. Onun verdiği cogito ergo sum hükmü hayatımızı müşahhas (somut) hale getirdi. Müşahhas demek şahıs haline girmiş demek. (…)”
“İslâm düşmanlarının başımıza geçmeleri dünya hayatının cilvelerinden biri imiş gibi algılandı. Müslümanlığa tasallut edenlere mevki, makam, koltuk tahsis ettik. (…) Ölçüleri kaybolmuş âlemde kime ne yaptığı için Müslüman diyecektik?”
“Bir emekli başkomser oğlu olarak Türk şiir dünyasında zirveden geriye bir adım bile atmadım. Bu tutum bir kozu ele geçirmem demekti. (…) Benim bir iç dünyam vardı ve bu dünya yeryüzü çapında dönen dolaplara meydan okuyordu. (…)”
“Kapitalizmin itici gücü dışında millî varlığa can verecek unsuru devşirenle tanışabilecek miyiz? Tanışamayacak duruma sürüklenmemiz belâdan belâya sürükleneceğimizin işaretidir.”
“Kim olursak olalım hayatta kalabilmek için bir şeyleri sâbitleyerek yaşarız. Tumturaklı insan sâbiteleri dışardan farkedilmiş insan demektir.”
“Eğer gerçekten varsa ‘edebiyat’ değerini şiirde ispat eder. İnsanlığın bir halden diğerine geçmesinin şiirle alış verişini hesap dışı tutmuşsak varacak yerden olmuşuz demektir.”
“Türk milletinin akıbeti hakkında hiçbir şey susarak geçiştirilemez. Önce bilmemiz gereken şey Türk milliyetçisinin Dünya Sistemi’ne hiçbir borcu olmadığıdır.”
“Şair olarak yapacağımız Türk şiirini icat cenderesinden kurtarmak ve onu keşif tazeliğiyle tanıştırmaktı.”
“Bir şeyin yersizliğine kolayca hükmediyorum.”
“Anlaşılmayan şey ümidimizi neye bağladığımızdır.”
“Çoğu kimse kendini dünyanın yerlisi sanır.”
“Edebiyatı çağırmanın kendi üretimini daha değerli kılacağına inanan herkes yeniden insanlaşır.”
“Toplumlar hiyerarşik bir üstünlüğe göre değil hayrın ve şerrin o toplumdaki yerine göre sınıflandırılmışlardır.”
“Tarih bilgim zayıf olabilir; ama fes giymemek için muhalif bir tavır sergileyen Türklerden hiç haberim yok.”
“Asrî mezarlık adının da Müslim veya gayr-i Müslim herkesin defnedildiği yerler olduğunu öğrenişimin üzerinden ancak birkaç yıl geçti.”
“Eğer bu bir felâketse felâkete son verecek şeyi Türk milletine sahip çıkanlardan başkası yapamayacak. Latin harfleriyle okuryazar olunamayacağını bilen birkaç Türk öldü ve yerlerine mirasçı bırakmadı.”
“O saf ve temiz kalpli insanlar, insanların yüzüne ayna tutan Türkler şimdi mezarlarındadır. Şimdi elimizdekiler aklı olan gâvurlardan başkaları değildir.”
“Başarısız şair demek şiirde neler olup bittiğinden anlamadığı halde şiirde ısrar eden demektir.”
“Türk topraklarında yaşayanlar Batı’yı adım adım izlemedikleri halde kendilerini Batı’nın vardığı yerden konuşabilir havasına soktular. Şiir bu havanın en yoğun hissedildiği yer oldu.”
“Tarih bir milletin neler ümit etmeğe hakkı olduğunu kanıtlayan geçmiş bilgisidir. Bakarsanız Türk milletinin geçmişinde İslâm’dan başka bir değerler kümesi bulamayacaksınız.”
“Tipik Avrupalı tavrı şudur: Eğer bir türlü düşünmenin yanlışlığı inkâr edilemez biçimde ispatlanmışsa hemen onun yerini tutacak bir yanlış icat edilir.”
“Amerikan esir kamplarından sağ çıkan bir Alman ‘Goethe, o büyük ruh benim canlı kalmamı sağladı‘ demiştir. Batı medeniyetine Faustçu adını yakıştıran Goethe’dir.”
“Şiir dili dediğimiz şey alelâde dili doğuran ortamın darlığına rıza gösterilmeyişten parlar.”
No Comments