“İnsan hayatının merkezini konuşmak kaplar.”

 

Başlık yaptığım söz İsmet Özel‘e âit ve onun 14 Aralık 2018 târihli, “Mukaddeme 10” başlıklı yazısında (İstiklâl Marşı Derneği İnternet Sitesi, “Tersinden Edebiyat Tarihi” üst başlığı altında çıkan yazı dizisinde en yeni yazı) geçiyor.

Evet, İsmet Özel’in yazılarını okuyoruz, okumadan edemiyoruz. Kendisi de yazılarının okunduğunu biliyor ki, bir yazısında şunları demişti: “(…) Her dediği marginal palavracının biriysem şu anda bu satırlara niçin göz atıyorsunuz? Zamanında ve zamanınca okuyan birilerinin hayatına girmiş şair olmasaydım varlığım söz konusu değildi; görülmeyecek, mevcut olmayacaktım. Ben eylemişlik ve fakat yazmamışlık alanında hiçbir surette yoktum. (…)” ( Aynı yazı dizisi, Mukaddeme 4 başlıklı yazıdan).

Bir çabadan söz ediyor bu en yeni yazısının ilk cümlesinde ve bu çabayı gerçekleştirmemizin şartı olan “birbirimizle konuşacaklarımızı akıldan geçirmek”ten: “Madem tersinden de olsa edebiyat tarihine birlikte dalma cehdimiz var; bu çabayı bir canipte okuyanlar ve diğer canipte yazan olarak birbirimizle konuşacaklarımızı akıldan geçirmeksizin gerçekleştiremeyiz.”

Şu seçtiğim cümleleri de aktaracağım bu yazıdan:

“Konuşmanın kaçınılmazlığı hayatımızdaki anlamdır.”

“Anlamı bulduğumuz yer konuşmanın kendisine ulaştığımızda vardığımız yerdir.”

“Büyük bir dalgınlıkla; yaşanmağa değer bir hayatımız olup olmadığını düşünmeden yaşarız.”

“Bizden çıkan, bize ulaşan her bir sözün âlemde neye tekabül ettiğine dikkat etmeyiz.”

“Dikkatsiz de olsa pekâlâ yaşanıyor diyecekseniz ben de size doğruya yaklaştığınızı; ama o sözünü ettiğiniz şeyin ancak bir yaşama türü olduğunu ve lâkin âlâ olmadığını, hele hiç pekâlâ olmadığını söylerim.”

“(…) Umumiyetle sanata, hususen edebiyata kaçılıyorsa bu silinme tehlikesinden salim kalmak için kaçılıyor.”

“Birçok kesif şey insan hal ve hareketlerinin idamesi bakımından yürürlükte olduğu halde insan ilişkilerine yön verme itibariyle geçersiz kalabilir.”

“Kimi lâtif şey her bakımdan geçerli olduğu halde hiçbir surette yürürlüğe girmeyebilir.”

http://www.istiklalmarsidernegi.org.tr/Yazi.aspx?YID=1536&KID=72&PGID=0

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked