“Modern yaşama tarzının ilk adımı Kur’an indirildiğinde atıldı.”
İsmet Özel‘in İstiklâl Marşı Derneği internet portalinde ‘İsmet Özel Köşesi’nde “İslâmla Damgalanmış Varoluş” üst-başlığı altında çıkan “Modernleşmenin Varabileceği Son Nokta” başlıklı ve 11 Ramazan 1442 (23 Nisan 2021) tarihli yazısından ( http://istiklalmarsidernegi.org.tr/IsmetOzel?Id=69&KatId=3 ) yer yer alıntılayacağım toplam on cümleden oluşacak bu yazı (başlık olarak alıntıladığım cümle ile onbir). İsmet Özel’in fikir ortaya koyduğu ve şair duyarlığı ile fikrini ifade ettiği yazılarının takipçisi olarak okuduğum yazılarını birkaç kişiyle de olsa paylaşma ve o yazılardan haberdar etme ihtiyacı duyuşum, alıntılardan ibaret bu yazıların ortaya çıkış nedeni.
“ (…) Vaktiyle modern dünya canını modernleşmekte aramıştı. (…)
Kendimizi modernlik sıkıntısına bulaşmış biliyorsak Jürgen Habermas’ın modernliği bitmemiş bir proje olarak görüşünü yabana atmamak şartı altındayız. (…)
(…) Netice itibariyle modernlik müdafilerinin ittifak ettiği husus Allah kelâmı diye bir şeyden söz etmenin saçmalık olduğudur.
(…) Endülüslü Federico Garcia Lorca’yı küçümseme hakkını Batı’yı temsil imtiyazını elinde tuttuğuna inanan her İngiliz kendinde buluyordu. (…)
Kazanç hırsıyla kuşatılmış dünya olmasaydı içimizde cennet özlemi çiçek açmaz ve biz neye değdiği yalnızca hesap gününde bilinecek işlere dalmazdık. (…) Asırlar boyu Mü’minler aldıkları her nefesin hesabını verecekleri şuuruyla yaşadı. Münkirler ise tekâmül nazariyesinin gereği hayatın ölümden sonra idamesini kendi sulbünden gelen insanların gündelik hayatları kalıbına soktu. (…)
(…) Daha millî marşımız olmak üzere Büyük Millet Meclisi’nden geçerken ‘Red! Red!’ sesleri yükselen İstiklâl Marşı ona gösterilen bütün düşmanlıklara rağmen edebi seviyesi sayesinde ömrünü 1921’den bugüne uzatabilmiştir. (…)
(…) Halkın davasının halkın zevkiyle aynı kapıya çıktığı fikri daha en başından Metin Eloğlu’nda baskındı ve bu ağırlık onu modern Türk şiirinin zirvesine taşıdı. Şiirin nereden kalkıp nereye varacağına dair hikâye bütün insan uğraşılarının mihveri görülmelidir. (…)
(…) Yavuz hırsız ev sahibini bastırdı ve Hıristiyanların XXI. asrına yaklaşıldığı günlerde hâlâ modern kalabilmek, gündemi işgalden geri kalmamak, korkakları tebaa olarak muhafaza edebilmek için post-modernlik icat ettiler. ”
No Comments