“Bir Türk Sanatı Var mı, Hiç Oldu mu, Bir Gün Olabilir mi?”

 

Şair İsmet Özel’in bugün çıkmış bir yazısının başlığı böyle. Bu yazı, kendisinin İstiklâl Marşı Derneği internet portalinde haftada bir (Cuma günü) çıkan yazılarının “Dil İle İkrar” serlevhası (üst başlığı) altındaki yeni yazı serisinin 16.sı.

Bu yazıdan bazı alıntılar sunacağım.

“(…) Dikkatinizi çekerim: Bilgimize çerçeve temin eden şey ihtimallerden başka bir şey değildir.

Bizler kimleriz? Hangi ihtimale kanımız ısındıysa o biziz. Dolap çevirmek denilince aklımıza beygirin de üçkâğıdın da gelme ihtimali vardır. İkaz ediyorum: Üçkâğıt çeviremediğinize hayıflandığınız nispette dolap beygirisiniz. (…) Hangi konuda olursa olsun, her bildiğimiz şey kayba uğrama ihtimali karşısında aldığımız tedbirden başka bir şey olamaz. (…)

(…) Bilinmeğe değer şeyler vardır ve sayılmayacak kadar çoktur. Yapılmağa değer şeyler ise hiç yoktur. (…) Bilme eylemi baştan beri bizimle tabiatımızın, yaradılışımızın en merkezdeki kısmı halinde bulunur. Bilmenin ehemmiyeti bize bizlik verişindedir. Biz oldukça dışa doğru, biz olmayana doğru yapmağa girişiriz. Her yaptığımızın bir kısmına ve muhtemel ki, en mühim kısmına tarih denir.

İnsan denemeyecek insanların birçoğu öğrenilmeğe değmeyecek birçok şeyi öğrendiği halde, insan sıfatına yakışan insanların tamamı keyfince şeyleri değil, sadece eli yapmağa mahkûm şeyleri yapmıştır. Bu yüzden sanat ferdin inhisarındadır. Sanatçı kendini feda eder; ama bu fedakârlıkta gönüllülük yoktur. (…) Toplumların sanatından ancak kimsenin hatırı kırılmasın diye bahsetmek mümkündür. (…)

Türk olma teklifiyle ortaya çıkana nesi var şu Türklerin diye sormazlar mı? Elbet sorarlar, mutlaka sormalıdırlar. Meselâ Türklerin bir sanatı, bir Türk sanatı var mı? (…) Bu yazının başlangıcında temas edilen bilmek/yapmak çatalı Türk sanatının gerek keyfiyetini ve gerekse mahiyetini izah edecektir. Türk sanatıyla kurulacak ilgi ancak hareket halinde imkân dâhiline giriyor. (…) Harekete kıymet takdir etme mevkiini harekete yön tayin eden ele geçirir. Geçmez akçe ile kalp para aynı şey değil.”
http://www.istiklalmarsidernegi.org.tr/Yazi.aspx?YID=1211&KID=59

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked