İbn Atâullah el- İskenderî’den hikmetli sözler…

 

*Sende gizli olan ayıpları arzu edip araştırman, senden perdelenmiş olan gaybları [görülmeyenler, bilinmeyenler] araştırmaktan daha hayırlıdır.

*Hâli ve yaşayışı sana feyiz ve hamle vermeyen, sözü seni Allah’a götürmeyen kimse ile sohbet etme, arkadaşlık yapma!

*Varlığı sence küçük görülen ve göze batmayan ibâdet, aslında kalplerin dirilişi için en çok ümit verici bir ibadettir.

*Allah’a karşı mâsiyet (günâh) ve kötülüklerin sürüp giderken, O’nun sana olan ihsânının devam etmesinden çekin ve kork! Çünkü bu istidrac [derece derece azâba yaklaştırılma] olabilir.

*Her meseleye cevap veren, her gördüğünden bahseden ve her bildiğini anlatan bir kimse gördüğünde, bu haliyle onun câhil olduğunu anla!

*Allah’ın katında değerini öğrenmek istiyorsan, hangi işte seni ikâme ettiğine, seni hangi halde tuttuğuna bak!

*Amel ve ibâdetle beraber olan duygu recâdır [ümit]. Aksi halde, o duygu bir ümniye [istek, kuruntu] ve arzudan ibarettir.

*Ârifler bast haline [ferahlama, rahatlama] girdikleri zaman, kabz [daralma, sıkıntılı olma] hâlindekinden daha çok korkarlar. Çünkü bast halinde edep sınırlarında duran kişiler çok azdır.

*Sana verilmeyip menedilen bir şeyden dolayı elem duyman ve üzülmen, bunun Allah’tan olduğunu bilmemenden ileri gelir.

*Zillet ve iftikar [horluk /aşağılık ve fakirlik /alçakgönüllülük] getiren bir mâsiyet [isyan, günah]; izzet ve kibir [azizlik, büyüklük] getiren bir ibâdet ve tâatten daha hayırlıdır.

*(…) Böylece bütün düşüncen kuru bir namaz değil, namazı gerçekten kılmak olsun. Çünkü her namaz kılan namazı gerçekten yerine getiren kişi olamamaktadır.

*Hususî hallerinin halk tarafından bilinmesini istemen, ubûdiyetinde [kulluk] sadâkat ve samimiyetinin olmadığına delildir.

*Bazen, namaz ve oruçta bulamadığın derûnî halleri (iç /gönül ile ilgili hoş durumlar) çaresizlik ve yoksullukta fazlasıyla bulursun.

*Allah’ın sana lûtfettiği nimetin kıymetini bilebilmen için bazen üzerine karanlıklar gelir.

Yararlanılan kaynak eser: Müellifi İbn Atâullah el- İskenderî (ö.hicrî 709, miladî 1309) olan, Tasavvufî Hikmetler / Hikem-i Atâiyye adlı, Mustafa Kara tarafından hazırlanmış, Dergâh Yayınları’ndan çıkmış kitap.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked