Gökhan Özcan’ın Nuri Pakdil’le ilgili yazısından…

 

“Nuri Pakdil’in bereketli sofrasında” başlığıyla çıktı Gökhan Özcan’ın bu günkü yazısı.
Bu yazıdan bazı alıntılar:

“Cumartesi akşamını, bir dost davetinde Nuri Pakdil üstadımızla beraber geçirme bahtiyarlığını yaşadık. (…) Üstadın son kitabı ‘Tüm Karanlığa Yiğit Direniş/Konuşmalar 2’yi herkesten önce görmek ve imzalatmak da bize nasip oldu. (…)

Üstadın çeşitli söyleşilerinin ve geçmişte müstear adlarla farklı gazetelerde yazdığı yazılarının bir araya getirildiği bu eser, hiç şüphe yok ki Nuri Pakdil’i bütün yönleriyle tanıyabilmek adına çok değerli imkanlar barındırıyor. Nuri Pakdil külliyatının 42. kitabının hayırlı olmasını diliyor ve birkaç alıntıyla bu zengin esere dikkatinizi çekmek istiyorum.

“Duyarlığımızı donduruyor eşya yığını. Böyle yoğun bir eşya duvarıyla kuşatılmışız. Eşya çoğaldıkça kuraklaştı içimiz; büzüldü. Her gelen eşya yüreğimizin bir parçasını da alıp götürüyor neredeyse.

Olağanüstülük de çekildi hayattan. Bu yüzden değil mi biraz da kuraklığımız? (…)”

“Dünyanın neresinde olursak olalım, savaş kalıntılarıyla yüzyüzeyiz. Dahası , yalnız savaş kalıntıları değil insanı korkutan. Savaşların ruhuyla özdeşleşen, savaşların çıkış nedeni olan insanlar var. (…)”

(…)

“Bir kavşakta durup izleyin geçenleri: öyle isteksiz, öyle coşkusuzlar. Hem fert, hem toplum, bütünlüğünü yitirmiş gibi. Birden gelmedi insan çizdiğimiz bu kara tabloya. Yavaş yavaş, aşına aşına geldi. İnsan yeniden bir bütünlüğe gidemeyecek mi? Umut yok mu? Var elbette. Umut yine insanda.”

(…)

“Gençlerimizin mümkün olduğunca hiç kimseyle tartışmamalarını fakat düşünmelerini ve başkalarını da düşündürmelerini istiyorum. Çünkü bu insanlar o kadar yanlış şartlamalarla parçalanmış durumdalar ki, bunları yumuşaklıkla yapıştırabiliriz birbirlerine.”

“Hayatımın, tavırlarımın, neredeyse bir şehir efsanesine dönüştürülmesi, insanların, okumaktan çok, böylesi şehir efsanelerine ilgi göstermesi hiç hoşuma gitmiyor benim. Bir Nuri Pakdil efsanesi uydurmak, dinlemek ya da anlatmak yerine, Nuri Pakdil’i okumaya ve anlamaya çalışılmasını diliyorum.”

(Nuri Pakdil/ Tüm Karanlığa Yiğit Direniş Konuşmalar 2/ Edebiyat Dergisi Yayınları)
(Yazıyı bütünüyle okumak için tıklayın)

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked