Efe Hazretleri’nin (d.1868-v.1956) bazı şiirlerinden mısralar
*Hak seni medheyledi levh u kalem hayrettedir / Haşre dek yazmak ne mümkin hasb-i hâlin yâ Resûl
*Ehl-i zevkın gönlü mir’ât-ı dilârâdır müdâm / Seyreder kendi yüzün kendindeki sultâne gel
*Ârif-i billâh olan bir ferd ile etmez cedel / Dünya malı ger giderse gönlüne gelmez halel
*Hilkat-ı Âdem’den ancak ilm-i esmâdır garaz / İlm-i esmâdan mücerred bir müsemmâdır garaz
*Mekteb-i ilm-i ledünnîdir bu âlem ser-te-ser / LUTFİYÂ nûr-i hüdâ Hakk-ı temennâdır garaz
*Sırr-ı tevhîd seyridir bak mevc-i ummândan garaz / Zevk-ı dil bulmaktır ancak kesb-i irfândan garaz
*Bu Kitâbullah bize bildirdi Hakk’ın emrini / Bir hayât-ı câvidândır emr ü fermândan garaz
*Ya Bâyezîd-i zemân yâhut Cüneyd-i âlî-şân / Yüz yere koymak gerekdir şâh-ı devrândan garaz
[Mısralarda yukarıdan aşağıya doğru bilinmeyebilecek kelimeler için sözlük:
*Levh u kalem: Allâhü Teâlâ tarafından takdir buyrulan herşeyin yazılı bulunduğu mukadderât levhası ve o mukadderâtı yazan kudret kalemi. *Haşr: Toplanma, cem’ etme. Ölüleri dirilltip mahşre çıkarma, kıyâmet. *hasb-i hâl: Görüşüp konuşma, hâlleşme. Hâl, durum.
*Ehl-i zevk: Zevkli, zevk sâhibi. *Mir’ât-ı dilârâ: Gönül alan, sevgilinin aynası. *Müdâm: Devam eden, sürekli. *Ârif-i Billâh: Allâh’ı bilen, tanıyan. *Cedel: Kavga. Doğruyu bulmak için değil, üstün görünmek için çekişme. *Ger: ‘Eğer’ kelimesinin kısaltılmışı. *Halel: Bozukluk, eksiklik. *Hilkat-ı Âdem: Hz. Âdem’in yaratılışı. *İlm-i esmâ: İsimlerin ilmi. *Garaz: Maksat. *Mücerred: Soyut. *Müsemmâ: Bir isimle adlanmış olanın kendisi. *İlm-i ledünnî: Allâh’ın, kendi ilminden ve ondaki sırlardan dilediğince ve dilediği kullarına(peygamberler ve velîler gibi) ilhâm etmesi. *Ser-te-ser: Baştan başa, hep, bütün. *Temenna: Dilek, istek. *Mevc-i ummân: Okyanus dalgası. *Zevk-ı dil: Gönül zevki. *Kesb: Kazanmak. *Kitâbullah: Allah’ın Kitabı, Kur’ân-ı Kerîm. *Hayât-ı câvidân: Sonsuz, ebedî hayât. *Emr ü fermân: Allah’ın kesin emri ve tebliği. *Bâyezîd-i zemân: Zamânın Bâyezid’i (Bâyezid-i Bistâmî). *Cüneyd-i âlî-şân: Şânı yüce Cüneyd (Cüneyd-i Bağdâdî). *Şâh-ı devrân: Zamânın şâhı.]
Kaynak eser: Hulâsâtü’l- Hakâyık ve Mektûbât-ı Hâce Muhammed Lûtfî, Müellif: Hâce Muhammed Lûtfî, Yayına hazırlayan: Efe Hazretleri Vakfı Yayın Kurulu, Damla yayınevi, ISBN: 978-975-381-804-9, 5.Basım: Haziran 2011.
No Comments