Geçmişin anlamıyla irtibatı gerçek bir insan, Derviş Kanunî Cüneyd Kosal bu dünyadan göçtü

 

Gökhan Özcan‘ın yazısıyla haberdâr oldum bu ölümden. İtiraf edeyim, yakından tanımıyordum kendisini ve dolayısıyla sıkı bir şekilde izlemedim faaliyetlerini. Belki çok kimse de benim durumumdadır. Maalesef hâlimiz bu. Allah rahmet ve mağfiret eylesin; şuuru ve idrâkiyle yapıp ettikleri, Gökhan Özcan’ın deyişiyle “geçmişle can bağı olan” bu insanın ebedî hayatı için yararlı olur inşâAllah. Bu yazıdan alıntılar sunacağım ama baştan belirteyim, yazarın beni en çok etkileyen ve düşündürücü bulduğum tesbiti (bold karakterde yazarak belirtmiş olduğum) şu cümlesinde: “(…) Dolayısıyla geçmişle gerçekten irtibatlı olanların toplumun ekseriyetiyle irtibatı hep sınırlı kaldı.”

Yedi cümle daha aktaracağım bu önemli yazıdan.

“Biz kahir ekseriyetle vâkıf olmadığımız, hakkında kulaktan dolma birtakım klişeler dışında bir şey bilmediğimiz, derinliğine bakmaya hemen hiç tenezzül etmediğimiz âfâkî bir geçmişle övünüp duruyoruz.”

“(…) Ama asırlar öncesinden bugünlere uzanan bir şuurla zamanın ruhunu okumaya yönelik pek bir gayretimiz yok.”
“Halbuki, geçmiş üzerine bir aidiyet sahibi olmak için o geçmişten bugüne mânâ köprüleri kurmak şarttır.”

“Yazık ki; tarih bahsinin kuru hamasetle doldurulması meşgalesi, her devirde iş yapmış, müşteri bulmuş, geçerli olmuş bir ticaret oldu bu topraklarda.”

“(…) Kalabalıkların pek ruhu duymasa da, bu esaslı gayret sahipleri asırların mirası olan ‘mânâ’nın gökkubbenin altında nefes alıp vermeye devam etmesine memur kıldılar kendilerini.” (“Bu esaslı gayret sahipleri”nden yazarın belirttiği anlamda o ‘manâ’nın canlı kalmasına “kendilerini memur kılanlardan” biri de Osmanlı iktisat tarihçisi Mehmet Genç‘tir; kıymeti biline! Bilenler biliyor da, önemli olan, yazarın dediği gibi “toplumun ekseriyeti”nin “geçmişle gerçekten irtibatlı olanlar”dan haberli olması, onlarla bağının güçlü olması.)

“Geçen hafta bir ömürlük gayretle hazır ettiği mânâ çıkınını yanına alarak ebedî aleme göçen Derviş Kanunî Cüneyd Kosal, işte tenhada bıraktığımız o abidevî şahsiyetlerden biriydi.”
“Bugün nice hayırlı meclislerde şifa niyetine terennüm edilen, feyz niyetine kulak verilen ilahilerin, erbabının bildirdiğine göre neredeyse yüzde 95’inin kayda geçirilmesi Cüneyd Kosal büyüğümüz sayesinde mümkün olmuştur.”

https://www.yenisafak.com/yazarlar/gokhanozcan/gecmisin-mnsi-ile-irtibatimiz-ve-dervis-kanun-2048637

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked