İki gazete yazısından ikişer cümle…
Alıntılar sunacağım yazıların ilki Mahmud Erol Kılıç’ın “Hacc’ın ardından bazı tespitlerim” başlıklı yazısı (Yeni Şafak, 10.09.2017), diğeri M. Şükrü Hanioğlu’nun “Arakan’da medeniyetler çatışması mı yaşanıyor?” başlıklı yazısı (Sabah, 10.09.2017).
“(…) Ben bütün teknolojik ilerlemelere rağmen Hacc ibadetinin asr-ı saadetteki meşakkatinin şimdikinden çok daha insani tahammül sınırları içerisinde olduğunu düşünüyorum. (…)
(…) Mecburen bir iç mimari ekolüne bağlanmaları gerekince Arap mirası olarak görülen Endülüs mimarisi imdata yetişmiş. (…)”
http://www.yenisafak.com/yazarlar/mahmuderolkilic/haccin-ardindan-bazi-tespitlerim-2040070
“Arakan ya da Rakhine Müslümanları olarak da atıfta bulunulan Myanmar Rohingyalarına yönelik yeni katliamlar, uzun süredir kanıksanan “kitlesel şiddet”in uluslararası gündemin ön sıralarına geçmesine neden olmuştur. (…)
(…) Arakan trajedisinin de ortaya koyduğu gibi, 1989’da ezici çoğunlukla kazandığı seçimler sonrasında askerî yönetimler tarafından 2013’e kadar ev hapsi ya da cezaevinde tutulan, Gandhi’yi rol modeli olarak gören, Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi benzeri bir siyasetçi dahi “Siyasal Budizm” ve onun düşünsel arka planındaki köktenciliğe teslim olmaktadır.“
http://www.sabah.com.tr/yazarlar/hanioglu/2017/09/10/arakanda-medeniyetler-catismasi-mi-yasaniyor
No Comments