İskender Öksüz’ün 12 Eylül’ün yıldönümünde yazdığı yazı hakkında
Hiç bir yazısını okumamamıştım ve adını duymamıştım. Dün okuduğum Etyen Mahcupyan’ın yazısının sonundaki şu not cümlesi o yazarın adını öğrenmeme ve sözü edilen yazısını okumama sebep oldu: “Dünkü Karar’da İskender Öksüz’ün yazısı bence yılın yazısı…”
Söz konusu yazının başlığı şöyle: ” İngiliz silahlı kuvvetleri memleketin idaresine el koydu!”
Bu yazıdan birkaç alıntı:
“(…) Bu melanetler niçin hep bizim başımıza geliyor? Bizim ve Güney Amerika cumhuriyetlerinin, Mısır’ın, daha birkaç Müslüman ülkenin… Niçin?
Sebep şu: Biz devletimizin nasıl yönetileceği konusunda fikir birliğine sahip değiliz. Laf birliğine sahip olsak bile değer birliğine sahip değiliz. Son tahlilde laf birliğine de sahip değiliz…
(…) Obama, “Demokrasi benim için bir vasıtadır. Otobüs gibi, tramvay gibi, varacağım durağa gelince inerim” dedi! İnanmadınız değil mi? Ama bizim toplumumuzda bu sözü beğenen çok insan çıkar. Ne var ki herkesin inmek istediği durak farklıdır. Ve işte bazıları daha sizin durağa gelmeden, kendi duraklarında inmeye kalkıyor!
(…) Fransız Başbakanı, “Bizim ordumuz, Fransız ordusu değil, Aziz Pol’ün ordusudur, bizim askerlerimiz için Fransız, İngiliz, Alman, Arap fark etmez. Onların kalbi sadece Hristiyanlıkla doludur” dedi. Sizi gidi inanmazlar sizi! Hatırlamıyor musunuz bizim Başbakanımızın “Bu ordu İbrahimî Milletin ordusudur, onun için Türk, Kürt, Arap, Çerkes fark etmez.” dediğini? Siz böyle söyler, başbakanı olduğunuz devletin kuruluş temellerini yıkmağa kalkarsanız, bir gün birisi de çıkar ve “Bu ordu İbrahim’in değil FETÖ’nün ordusudur. İbrahim eskide kaldı, FETÖ diridir ve iridir.” deyip tepenize biner.
(…)
Zaten demokrasi eşit insanlardan meydana gelmiş toplulukların işidir. Halbuki biz biliyoruz ki bizim halkımızın yarısı kâfirdir, sarhoştur, köpekleriyle yatarlar, Fatiha’yı bile bilmezler ve içlerinde çok miktarda hain vardır.“
Yazarın uzmanlık alanları ile ilgili kısa bilgi: Teorik Kimya, Fiziko-Kimya, Bilgisayar Uygulamaları ve Programlama (C, C++, FORTRAN, Assembler, PC Sistem Programcılığı), Nümerik Metodlar (optimizasyon, matrisler, simülasyon, Monte Carlo metodları, Görüntü işlem ” Image Processing”), Bilgisayar Yardımıyla Eğitim (CAL).
Üniversite ve sonrası tahsil ve kariyer durumu: Ege Üniversitesi kimya-fizik lisans, Yale University Master of Science, Yale University Ph.D.
Görüldüğü gibi kariyer yönünden başarılı bir bilimci olarak gözüken yazarın bu yazısı sizce nasıl? İyi bir yazı çıkarmış denilebilir mi? Ben kanaatimi belirteyim: Özellikle bu alıntıladığım cümleleri gösteriyor ki kolay yazan biri olduğu gibi, düşünmeyi de kolay sanan ve bunu bu şekilde yansıtan bir yazar. İyi bir yazı değil bence. Bir tür milliyetçi ve demokrat gibi gözüküyor kendisi başka bazı yazılarını da okuyunca, ama mesela Şükrü Hanioğlu’nun demokrasi anlayışı gibi derinlikli ve bilgiye dayanan bir anlayış ve titizlik yansımıyor yazılarında. Kolay okunan ve akıcı üslûbundan ötürü kendisine hayran okurlarının fazlaca olduğunu sandığım bir yazar. Şimdiye kadar böyle bir yazarı farketmemiş olduğum için bir şey kaybetmiş saymıyorum kendimi. Etyen Mahcupyan’ı ne kadar okursam bunu da o kadar okuyabilirim. Aradığım ve ısrarla okumak istediğim yazarlar çok az. Nâçizâne kolay yazı beğenenlerden değilim; dolayısıyla her fikrine, her yazdığına katılmasam da yazılarını okumayı ihmâl etmediğim yazar sayısı çok az. Şiir ve müzik kadar olmasa da yazı da çok önemli. Başka alanlarda başarılı olunabilir ama iyi yazar olmak öylesi başarıları arka plana alarak da olsa mümkün olmaz.
No Comments