İsmet Özel’in “Pergelin Yazmaz Sivri Ucu” kitabından (TİYO Yayınları Ağustos 2021, I.Baskı) alıntılar

 

“Kim olursak olalım hayatta kalabilmek için bir şeyleri sabitleyerek yaşarız. Tumturaklı insan sabiteleri dışardan fark edilmiş insan demektir.” (s.71)

“Başarısız şair demek şiirde neler olup bittiğini anlamadığı halde şiirde ısrar eden demektir.” (s.89)

“Batı insanlık tarihinin en kara bir lekesidir.” (s.100)

“Şiirle keşf edilmiş yerlere taşınmadığımız takdirde Türklük yaşayan bir gerçeklik olmaktan tecrit edilip bir ansiklopedi maddesi haline gelmekten öteye geçemeyecek.” (s.100)

“Edebiyat şahsa, bir şahsın kendini bilmesine mahsus bir çağrı olduğu için bir okura bir kalem sahibini zorla sevdiremezsiniz. Bu sebeple edebiyatın en büyük düşmanı edebiyat dersleridir.” (s.108)

“Bilelim ki çevrecilik ABD hâkim sınıfının tutunduğu bir can simididir. (s.109)

“Yerküre üzerinde bir cemaat var ki kıyametin koptuğunu gözüyle görse bile elindeki son hurma fidanını dikmekte ısrarlıdır. Allah’tan ümit kesilmeyişinin vardığı yer orasıdır.” (s.109)

“Çoğu kimse kendini dünyanın yerlisi sanır.” (s. 115)

“Edebiyatı çağırmanın kendi üretimini daha değerli kılacağına inanan herkes yeniden insanlaşır.” (s.115)

“Türk topraklarında yaşayanlar Batı’yı adım adım izlemedikleri halde kendilerini Batı’nın vardığı yerden konuşabilir havasına soktular. Şiir bu havanın en yoğun hissedildiği yer oldu.” (s.118)

“Benim şiiri kendime mahsus bir alan saymamda şiire merak salmış olanların bir avuç insandan ibaret olması başrolü oynadı.” (s.118)

“Partizan dik başlı; ama haddini bilen, bilmeğe sürükleyen bir şiirdi. Geceleyin Bir Koşu kitabı bu güven duygusunun eşliğinde yazılmakla kalmadı, yayınlandı da. Oysa ben yapayalnızdım. Ne dünyada, ne Türk topraklarında olup bitenler benim bakış açımla uyum halindeydi.” (s.119)

“Okurumla bir ortaklığa adım atamadık. Yazdıklarımı içtenlikle okuyanlar olaya benim büyük bir işin altından kalktığıma dikkat etmeden yaklaşıyor. Benim altından kalktığım büyük iş dünyada bütün şairlerin yüklendiği iştir.” (s.119)

“Tecridi tecrit edemeyeceğimizi bize Husserl söyledi. Ona göre kendi başına bilinç olmaz. Bilinç dediğimiz şey şahsın atfedilmiş bir şeyle ilişkisinde saklıdır.” (s.126)

“Tarih bir milletin neler ümit etmeğe hakkı olduğunu kanıtlayan geçmiş bilgisidir. Bakarsanız Türk milletinin geçmişinde İslâm’dan başka bir değerler kümesi bulamayacaksınız.” (s.163)

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked