Lâ-taayyün ve mutlak vücûd(varlık) hakkında bilgi

 

“Mutlak vücûd (mutlak varlık) varlığı kendi zâtından ve kendi zâtı ile olan varlıktır. Diğer varlıklar bu vücûddan olup varlıkları bu vücûd ile kaim (sebâtkâr) olur. Bu vücûda mutlak vücûd denilmesi, bu mertebede hiçbir isim, sıfat ve fiil ile kayıdlı olmamasındandır. Taayyün (belirme) kayıdlarından berî (sâlim) ve mutlak olduğu için taayyünsüzlük (lâ-taayyün) mertebesi olarak adlandırılır. Allah vardır, O’nunla berâber hiçbir şey yoktur hadîsi bu mertebeyi ifâde eder.

Bu vûcûd’ (varlık) kavramını akıl, fehm, duyular ve kıyas yolu ile anlamak mümkün değildir. Hâdis (yeni çıkan varlıkların) bu mertebeye aslâ şuuru yoktur. Kulun fikir ile bu varlığı idrâk etmesi muhâldir.

Bu mertebede varlık tecellîden münezzehtir. Zîrâ tecellî meşiyyet(dileme) ile olur. Meşiyyet bir sıfat olduğundan sırf vücûd bu sıfattan da münezzehtir.

Bir hudud ve cihet kabul etmez. Vücûdun birliği sayıdan olan bir birlik değildir. Bir sonsuz muhît (kuşatan) dir. Kendisinin bir mebdei /başlangıcı yoktur; aksine bütün varlıkların mebde’ ve menşei O’dur.

Bu mertebeye bir çok isim verilmiştir. Bâzıları şunlardır: Sırf Vücûd, baht (öz, hâlis) vücûd, mutlak zât, hakikî varlık, hakîkatlerin hakikati v.s.

a. Adem (Yokluk): Her şeyi kuşatan bu Sonsuz Vücûd’a karşılık olan bir ‘adem’ yoktur. Zîrâ ademin tahakkuk edebileceği bir sâha yoktur. Bu sonsuz varlığın dışında hiç bir şey ve yokluk bile olamaz. Onun için ‘vücûd’ hak ve ‘adem’ (yokluk) bâtıldır. Bu anlamda olmak üzere ‘mutlak adem’ ve ‘hakîkî adem mevcut değildir denilir.

Fakat şehâdet âlemindeki varlıklara nisbetle izâfî adem, itibari adem ve mukayyedadem denilen bir adem mevcuttur. Çekirdeğe nisbetle ağacın durumu bir yokluktur. Bu demek olur ki, ağaç çekirdek içinde ‘bilkuvve’ (potansiyel olarak) mevcut, fakat bilfiil ma’dûmdur (yok olan). Bu yokluk gerçekte mutlak bir yokluk değil izâfî yoklukdur.; çünkü ağaç çekirdekte bilkuvve (potansiyel olarak) mevcuttur.

b. İzâfî vücûd: Bu kavram mutlak vûcûd denilen Hakk’ın varlığına nisbetle mevcûdâtın varlığı hakkında kullanılmaktadır. Fakat bu, Hakk’ın vücûduna mukabil olarak ve o vücûdda çok cüz’î bir şekilde bile olsa ortak olmak manâsında değil, mutlak vücûd olan Hak’tan neş’et ettiği (meydana geldiği) içindir. Şehâdet âleminin varlığına mümkin varlık, mukayyed (kayıdlı) varlık ve zıllî (gölge) varlık isimleri verilmiştir. Bu izâfî varlığın hakiki ve mutlak varlık karşısında müstakil bir varlığı yoktur. Eğer böyle bir varlığı olsaydı, mutlak varlık ile izâfî varlığın birbirinden ayrıldığı bir sınır olması gerekirdi. Böyle bir sınır çizilmesi halinde, Hakk’ın Sonsuz olması gereken varlığı mahdûd olur, Sonsuz olmazdı. Bu izâfî vücûd, hakiki vücûdun isim ve sıfatlarının sayısız mertebelerden geçerek zuhûra gelmiş bir tenezzülüdür. Şehâdet âlemindeki varlıkların kendilerine ait müstakil bir vücûdu olmadığı ve Hakk’ın isim ve sıfatlarının tenezzüllerinden ibâret bulunduğundan, onlar hayâlî sûretler ve izâfî ve gölge varlıklar (mevcûdât-ı izâfiyye ve zıllîyye)den ibârettir. Bu gölge ve hayâlî varlıklar hakîkî vücûda delil ve alâmetlerdir.”

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked