M.Şükrü Hanioğlu: “Donald Trump’ın Kudüs kararı, Evanjelist tabanı tatminin ötesine geçen bir düşünsel arka planın ürünüdür.”
Değerli ve seçkin akademisyenlerimizden M. Şükrü Hanioğlu‘nun, dünyanın gündemindeki ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı konusunda kaleme almış olduğu “Topraksız bir halk, halksız bir toprak” başlıklı önemli yazısının (Sabah, 17.12.2017) üç yerinden birer alıntı sunacağım.
“Donald Trump’ın Filistin’de iki devlet temelli çözüm çabalarının tabutuna son çiviyi çakan “Kudüs kararı,” seçimde kendisini destekleyen Evanjelist tabana yönelik bir hamle olarak yorumlanmaktadır. Söz konusu kararın böylesi bir hedefi de olduğu şüphesizdir. Ancak onu bu şekilde açıklamak “indirgemeci” bir yaklaşım olur.
(…)
“Topraksız bir halk, halksız bir toprak” ifadesi, on dokuzuncu asırda Siyonist ideolojiyi inşa edenler ile Avrupalı destekçileri tarafından Yahudilerin Filistin’i “yurt” haline getirmesinin meşruiyet zeminini yaratmak için kullanılmıştır.
Bu ifade Siyonist entelektüeller öncesinde Alexander Keith, Horatius Bonar ve George Seaton Bowles benzeri Britanyalı Hıristiyan din adamları tarafından dile getirilmiştir. Siyonist liderler ise bunu siyasal programlarını meşrulaştıracak bir söylem olarak görmüşlerdir.
(…)
Filistin’e yönelik on dokuz ve yirminci asır Avrupa ve günümüz ABD değerlendirmeleri, bu nedenle, bölge Araplarını “hiçe sayan” siyasetlerin “âdil” olacağı ve bölgeye “medeniyet ve barış getireceği“ni varsayabilmiştir. Sorun, fazlasıyla romantik bir entelektüel tasavvurun güç kullanımıyla “siyasal gerçeklik” haline getirilmeye çalışılmasıdır.”
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/hanioglu/2017/12/17/topraksiz-bir-halk-halksiz-bir-toprak
No Comments