Pazar gününün iki önemli gazete yazısından birer bölüm…
Mahmud Erol Kılıç‘ın “Budist Cengiz” başlıklı yazısından:
“(…) Sadece alkol müptelaları için değil toplumdan her kesimden insanın tövbe kapısı ve rehabilite yerleri idi dergahlar. Kimse melek değil. Hayatın bir cilvesi olarak cinayet, hırsızlık, cinsel suçlar işlemiş insanların bazıları pişman olmaktadırlar.
Onlara yeni bir hayat hakkı, hayatlarında yeni bir sayfa açmalarına da imkan verilmesi gerekiyordu. Gelenekte böylesi yüzlerce şaki insan dergahlara sığındılar ve tedavi oldular. Hatta yol kesen bir eşkıya olan Fudayl b. İyad gibilerini büyük bir veli haline yine bu yapı getirdi. Tasavvuf kültürü modern insana bir iltica alanı sunabilseydi bir Türk çocuğu Cengiz belki de Atalo olmazdı.
Bu ülkenin maneviyat karşıtı iki akımına, Selefistler ile Sekülaristlere ithaf olunur…”
http://www.yenisafak.com/yazarlar/mahmuderolkilic/budist-cengiz-2037901
M.Şükrü Hanioğlu‘nun “Hakaret revizyonist tarihçilik değildir” başlıklı yazısından:
“(…) Karşıolgusal bir yaklaşıma savrulmadan sorulacak “Fu’ad Paşa’nın kayınpederi Nakşibendi şeyhi olsaydı Tanzimat farklı bir seyir mi izlerdi?” ya da “Atatürk’ün annesi dindar değil de Beşir Fu’ad Bey’in yazılarını takip eden bir pozitivist olsaydı değişik bir millet inşa süreci mi yaşanacaktı?” benzeri sorulara olumlu cevap verebilmek mümkün değildir.
Geçmişin değerlendirmesini böylesi sorular etrafında ve “eleştiri malzemesi keşfetme” yöntemiyle yapmaya çalışmak neticesinde fazlasıyla sığ, “gri alanları olmayan” ve “nefret körükleme” dışında işlevi bulunmayan bir “yazım biçimi” şekillenmektedir. Sorun bunun revizyonist tarihçilik olarak kavramsallaştırılmasıdır.
Halbuki “revizyonist tarih yazımı,” hakarete indirgenmesi mümkün olmayan, toplumsal hizmet sunan bir faaliyettir.
Söz konusu yazım biçimi ise hizmet sunma yerine, eleştirdiği kişilik ve siyasetlerden ziyade ciddî revizyonist tarihçiliğe zarar vermekte, örselediğini düşündüğü kült ve yıktığı zehabına kapıldığı tabuların zırhlarını tahkim etmektedir. (…)”
http://www.sabah.com.tr/yazarlar/hanioglu/2017/05/14/hakaret-revizyonist-tarihcilik-degildir
No Comments