“Sanıldığının aksine kurban görenler görmeyenlere göre daha merhametlidirler”
Yarın değil öbür gün Kurban Bayramı. Mahmud Erol Kılıç‘ın bugünkü yazısı da “Kurban sırrı” başlığı altında çıkmış. Bu yazının içinde geçen bir cümleyi başlıkta alıntıladım.
Yazarın bu yazıdaki yaklaşımı, belirttiği gibi, konunun metafizik boyutuyla ilgili. Şöyle diyor: “Bu konu dışsal boyutta icra edilir, tatbik edilir ama içsel boyutta inanılır ve zevkedilir. İkisi birbirinin muhalifi değil tamamlayıcısıdır. Tıpkı ruh ve beden gibi…” Bu bayramı Hac ibadetinden ayrı düşünmememiz gerektiğine vurgu yapıyor ve bu bağlamda şunu ifade ediyor: “Hac ibadetinin bir rüknü olan Kurban kesmek orada olanlar için olmazsa olmaz bir rükün. Olmayan bizler için de yine dışarıdan o merkezdekilerle bir senkronizasyon hali.”
İşte bu yazının son bölümü:
“(…) Kurban kesme hadisesinin sırrı yaratılış mertebelerinde üst mertebenin bedelini bir alt mertebenin yüklenmiş olmasındadır. Hayvanlar âlemi kurbanını bitkiler âleminden seçerken kendileri de insanlık âleminin bedeli olurlar. Benzeşme (Kozmik sempatizasyon) yasasına göre Kurban’a yüklenen bedel oluş ile insana gelecek olan bazı negatiflikler o olayla ondan uzaklaştırılır. Hasılı Kurban’dan kaçmayın, yerine getirin. Sanıldığının aksine kurban görenler görmeyenlere göre daha merhametli olurlar. Psiko-psişik izahları var.
“Yılda bir kurban keserler halk-ı âlem ıyd için
Dem be dem, saat be saat ben senin kurbanınım” diyen şâir gibi biz de daha üst mertebenin kurbanı olursak eğer, kestiğimiz kurbanlar ferdi manada nefsin elinde, toplumsal manada da kafirlerin elinde kurban olmamıza engel olur, öyle olsun inşallah…
Hayırlı Hacc’lar, hayırlı Kurbanlar ve hayırlı Bayramlar efendim.”
https://www.yenisafak.com/yazarlar/mahmuderolkilic/kurban-sirri-2046928
No Comments