“Türkiye’de Siyaset: Düşüncesi ile Uygulaması Mesafeli Bir Alan”
Prof. Dr. İsmail Kara‘nın “BİR AHLÂK DAVASI NURETTİN TOPÇU isimli kitabının (Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları’ndan, 1. Baskı: Mayıs 2023) bu yazının alıntı olarak başlığını teşkil eden bölümünden yapacağım bazı alıntılamalar oluşturacak bu yazıyı.
“Nurettin Topçu hayatı boyunca aktif siyasete ve demokrasi havariliği fikrine, katı tek partili hayat-çok partili hayat ayırımlarına mesafeli durmuş biridir. Bu duruş 1945’te Nuri Demirağ’ın başkanlığında kurulan ve Hüseyin Avni Ulaş’ın da katıldığı Millî Kalkınma Partisi teşebbüsüne de katılmama şeklinde devam etmiştir. Topçu’ya 14 Mayıs 1950 seçimleri için DP’den milletvekili adaylığı teklifi gelmiş fakat bunu da kabul etmemiştir.
Abdülaziz Bekkine Efendi’nin ve annesinin de siyasete girmesine muhalefet ettiği biliniyor. Orhan Okay bizzat Abdülaziz Efendi’den şu sözleri aktaracaktır: “(…) Mücadelede herkesten istifade edilir. Meselâ filancanın mebus olması cemiyet için faydalı olabilir de Nureddin Bey’in mebus olması faydasızdır. Aynı şekilde herhangi bir şahsın Necip Fazıl ile teşrik-i mesai etmesi belki lüzumludur, Nureddin Bey aynı şeyi yaparsa artık ondan istifade imkânı kalmadı demektir. (…) Vaktiyle gençler Nureddin Bey’in mebus olması için çalışırlardı da benim gönlüm buna hiç razı değildi. Onun yapacağı en iyi iş şimdiki gibi gençliği yetiştirmek ve tenvir etmekle meşgul olmaktır.” (dipnot: O. Okay, Silik Fotoğraflar, s. 58. Topçu Hoca’nın yeğeni Tuncer Enginertan ve Ali Birinci’nin nakline göre Abdülaziz Bekkine Efendi’nin çevresindeki çoğu genç kişiler
No Comments